Mengenal Ikan Genghis khan, Si Ikan Predator Air tawar !

Daftarikan.com – Ikan Genghis khan adalah ikan hiasan air tawar yang sering juga dipanggil hiu air tawar. Jerung air tawar menghisap kerana mereka mempunyai bentuk fizikal yang serupa dengan jerung dan cara mereka berenang adalah serupa. Ikan genghis khan ini mempunyai nama lain jerung paroon ini sebenarnya termasuk dalam jenis ikan keli.

Habitat ikan GK atau genghis khan adalah dari perairan sungai Chao Phraya dan Mekong di Kemboja, Laos, China, Thailand dan Vietnam.

Ikan Genghis Khan mempunyai klasifikasi berikut:

Klasifikasi Saintifik

Kerajaan: Animalia

Filum: Chordata

Kelas: Actinopterygii

Perintah: Siluriformas

Keluarga: Pangasiidae

Genus: Pangasius

Spesies: P. Sanitwongsei

 

Ciri-ciri Genghis Khan

Watak ikan GK atau jerung air tawar ini sangat aktif berenang di sana sini dan kadangkala ikan ini sering memukul kaca akuarium dengan kuat apabila dilihat di dalam akuarium. Oleh itu, jika anda ingin memelihara ikan GK ini, sila sediakan akuarium dengan keluasan minimum 1.5 meter dengan ketebalan kaca akuarium 12ml.

Ikan GK ialah ikan pemangsa yang mempunyai mulut yang lebar. Oleh itu, ikan ini hanya boleh digandingkan dengan ikan asli lain yang ingin dicantum, hendaklah sama saiz dengan ikan genghis khan kerana jika tidak sama saiz, ikan gabungan itu akan dimakan oleh ikan ini.

Ikan GK ini boleh membesar sehingga 1.2 meter jika dipelihara di dalam kolam atau akuarium yang besar. Namun, di alam liar, ikan ini boleh berukuran 2.5 meter dan berat 300kg.

Ikan Genghis khan juga merupakan ikan yang tidak cerewet dalam erti kata ikan yang mudah dirawat atau diawet walaupun oleh pemula.

 

Makanan Ikan GK

Oleh kerana ikan GK merupakan ikan pemangsa, makanan utamanya ialah ikan kecil seperti cere, ikan emas dan ikan keli. Anda juga boleh menyediakan kepingan ikan segar dan juga udang segar.

Ikan GK adalah ikan tipikal yang sangat tamak dari segi makanan sehingga anda tidak perlu lagi memakan ikan ini untuk dapat makan udang segar dan potongan ikan segar.

 

Harga dan Jenis Ikan GK Di Pasaran

Terdapat 2 jenis ikan genghis khan yang beredar di pasaran iaitu ikan hitam bukan normal dan terdapat juga ikan platinum atau albino genghis khan. Sudah tentu, jenis platinum atau albino genghis khan berkali-kali ganda lebih mahal daripada ikan genghis khan biasa.

Harga ikan Genghis khan tipikal ialah 35rb seekor dalam saiz 8 cm. Manakala jenis GK albino atau platinum, harga berbeza mengikut penjual, boleh 10 kali ganda harga genghis khan biasa.

Koleksi Gambar Ikan Genghis Khan atau Jerung Paroon

Berikut adalah kumpulan gambar ikan genghi khan untuk anda yang ingin mengetahui tentang bentuk ikan ini.